Wednesday, July 21, 2010

nak lebih 24j sehari bleh???

...aku rasa masalah kita sama jer...

...tak cukup masa kan...

...mana nak uruskan rumah...

...belum lg memasak...

...apatah lagi membasuh & melipat baju...

...bukan baju kita jer...

...malah baju anak kita juga...

...yg selalunya lebih byk...

...ya, baju bam2 mmg selalu penuh sebakul...

...mengalahkan baju mama&papanya...

...aduh!!!!...

...rasa nak pengsan bila lipat ok...

...kalo lipat dgn dia...

...lagi la aku terus pengsan...

...habis dikerjakannya baju2 yg sudah dilipat...

...geram!!!!...

...sudahnya aku cuma lipat masa dia tidur...

...ok, settle satu hal...

...aku mmg tak bleh memasak...

...kalo darling hubby tak de...

...mengemas rumah mmg ala kadar jer...

...selebihnya darling hubby yg buat...

...hehehe!!!..

...tambahan lagi dia dah start makan nie...

...masaku byk bersama dia...

...bam2 nie kan drama queen...

...bila suap makan, haruslah byk dramanya...

...masa nie la dia nak main...

...masa nie la dia sibuk tgk tv...

...mama layankan jer...

...yg penting dia makan...

...ok, dah siap makan...

...nak mandi plak...

...kadang2 tue, since ada heater...

....dia mandi jer air shower dgn papa...

....senang skitt keje mama...

...tiba masa nak pakai baju plak...

...aduh!!!!!!...

...lagi la byk drama dia...

...tergolek sana, tergolek sini...

...geram!!!!!!!!...

...mmg aku terus pengsan...

...hahaha!!!!...

...itulah kan???...

...apapun, tanggungjawab tetap kekal...

...sebagai tanggungjawab...

...tentang masa, pandai2 la kita membahagikan masa...

...macam aku, selalunya masa dia tido la...

...aku settlekan keje2 yg lain...

...kalo penat sgt, esok mmg kena bangun awal la...

...atau keje menjadi semakin bertimbun...

...kalo korang, macam mana plak???...

22 comments:

Ibu Alia Kaiyisah said...

Jue,
sejak ada anak, memang semuanya berubah. dari waktu tidur, buat kerja rumah, dengan kerja sekolah lagi. eiii, naseb baik lah hubby tolong gak kekadang so ringan lah sikit beban tu.

tp kan, yg pelik even kerja bertimbun still x rasa penat nk melayan anak kita, kan?

:)

mamamarissa said...

ann, alhamdulillah...kita punya hubby yg ringan tulang kan...

betul tue, mmg tak jemu nak melayan diaorg nie...terus hilang penat kan :)

mummy_ayu said...

sama je la ngan ayu...mcm mcm keja kena buat but bila bab layan anak tak penat pun...
:-)

SugarSpices said...

adusss,, pengalaman kan..i tengok mi sista pun cam tonggang tebalik dibuatnya, nasiblah ada maid..lau tak mau pengsan gak..mcm ne la i nanti? ...ampunnn!!!

smms said...

yes setuju sgt mslh kita sama ja 24j tu mmg xcukup utk kita .. apa yang penting kerjasama kita ngan hubby kan.. bila anak makin besar makin byk ragam tau ..hik hik tunguuuuuuu time tu lagila xsempt ms ..

cik gObu said...

huhuhu
tue lah tanggungjawab sebagai seorang isteri dan juga ibu kan

seb bek masih single
tp masa byk dihabiskan dgn family

kalo weekdays siang nyer nk sekejap jek biar malamnyer panjang

kalo weekend
tak kisah siang malam panjang
hahahaha

kes malas keja skang nie :D

mamamarissa said...

ayu ~ diaorg la ubat plg mujarab utk menghilangkan penat kan :)

kelip ~ kalo ada maid, ok la...tapi mcm i nie, pengsan tak pengsan...semua kena buat sendiri...luckily, hubby rajin membantu :)

mamamarissa said...

smms ~ apa yg penting, kerjasama...betul betul betul :)

ween ~ sementara bujang nie, enjoy la puas2 ya...sama la, malas tul nak keje skrg nie :D

deena awanis said...

yang baby lom kuar ni pun kekadang rasa cam nak berenti keje n jadi full time house wife bila banyak housechores yang menimbun..huhu

mamamarissa said...

deena ~ rasa nak berhenti tue akan ada masa nak masuk keje semula selepas pantang nanti :D

akiss ferrero. said...

hihihihi.. sy yg xde anak ni pon pening tgk baju. dah lipat. ada lagi. dah lipat ada lagi! heheheh

bam bam oo bam.. leh bayangkan cara dia melipat baju. hehehhe

mamamarissa said...

kiss ~ kalo dah pening sgt, tak yah pakai baju la...hahaha!!!!

bam2 lipat baju, sepahkan baju ada la...pengsannnnnn!!!

JMR said...

time management tu penting..1st time visit sini

mamamarissa said...

JMR ~ yup, setuju sgt...salam kenal dari saya :)

:: LadyVerde + Mr.Doc :: said...

u r doing great bebeh! ;D
as a mother, a wife, a daughter, a staff, a colleague n a friend :D
surely mmg ade time terase tak cukup je 24 jam nie kan...

i think u deserve a break or a vacation babe...
or maybe some ME alone time...
just to recharge ;)

mamamarissa said...

verde ~ yup babe...i think i need a therapy...shopping should be ok :)

Filla ~ Kasih Aleeya said...

hehe..memang letih..ni dah masuk anak dua..konpom pass jek si kakak suh papa dia handle..tak larat mak nak handle dua2 skali.. tp sbagai mak tu.. konpom kene tengok jugak kakak dgn adik.. nak harap apak dia adaaaa je yang tak betul..haha... kejap je marissa dah besoo..cute plak tu..

mamamarissa said...

filla ~ anak 2 nanti, tak tau la...haruslah mak pun jd zombie...hahaha!!!

skrg nie, masa berlalu terasa cpt...tau2 dah besar :D

Mama Qiestina said...

huhu tula pasal..

rase tak ckp je kan 24 jam.lebey lagi cam yat ni mama tinggal.kadang goreng sayur sambil dukung qies,kalo tgh solat takyah ckpla berapa kali dia manjat belakang.hadoyaii..

patotla besar sgt pahala ibu2 ni kan :)

mamamarissa said...

yat, jue tak tau la kalo jue duduk kat tempat yat...tapi itulah, demi yg tersayang kan...apa jua kita rela :)

aLyNnZ said...

sama lar ngan alynn..n rasanyer semua mama di dunia nie cam xckp masa..

skrg nie nk tidokan danish pun bkn main susah lagii..asyik nk main jew...gerammm..

mamamarissa said...

alynnz ~ tue danish yg dah besar...marissa nie yg kecik lg pun 2 x 5 jer...nak tido skittt punya susah...sudahnya mama dia yg pejam mata dulu :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails