Thursday, July 29, 2010

ke dapur mamamarissa

...bersama kita lagi di rancangan...
...ke dapur mamamarissa...
...poyo jer...
...:P...
...ok, hari nie aku nak kongsi...
...resipi bubur nasi cik marissa kita tue...

...bahan2 adalah sgt simple...

...sesimple ABC...

A. ayam/ikan

B. sayur - selalunya aku guna brokoli/carrot/kentang

C. sedikit serbuk pati ayam Maggi

...eh!!!!...

...beras jgn lupa plak...

...hehehe!!!...

...mula2, masakkan beras terlebih dahulu...

....pas tue, masukkanlah bahan A+B+C...

...dah siap dah...

...tapi tunggulah sampai bahan A+B+C tue...

...betul2 masak ya...

...ok, baru siap...

...bila bubur dah sejuk...

...boleh la blend...

...hasilnya lebih kurang di atas la ya...

...harus diingat...

...cik pooh cuma display sahaja...

...jgn masukkan ke dlm bubur ya...

...hahaha!!!...

...mudah bukan???...

...aku masak sambil pejam mata ok...

...ye la, bangun awal2 pagi gitu...

...dengan gigih & penuh kasih sayang...

...aku masak tau...

...itu la perisa tambahan yg paling penting...

...for sure, anak makan dengan berselera sekali...

...macam cik marissa yg makin gebu & bam2 tue...

...nanti aku kongsi lagi resipi bubur nasi ya...

...:)...

p/s : tq pakcik goggle...aku tak sempat nak snap pagi2

so, aku sempat goggle pics jer...ok la drpd tak de kan :P

6 comments:

smms said...

lebih kurang sama ngah qk nya bubur .. tapi leh ea letak serbuk meggi tu .. kita letak grm skit ja..

goblogbyfarah said...

wahhh seronok marissa dah boleh mamam bubur!!

NURUL said...

wahhh nmpk sedap bubur anak dara marissa nie ye.

raina punya bubur pun mcm tu cuma papa raina selalu akan masukkan sekali kismis, kacang soya, sayur bayam merah, kentang, lobak merah.

kalu ikan tu seminggu sekali atau dua kali je masukkan ikan. ayam tak pernah cuba lagi. sebab ayam berserat kan? tggu raina dah besar sikit baru nak try masukkan ayam. ingat nak nak try masukkan kurma nanti.

kiss untuk marissa ye dari raina :)

mamamarissa said...

smms ~ nie serbuk pati ayam utk buat sup tue...jue letak skitt jer...just nak bagi ada rasa

farah ~ ya...dia suka mamam bubur :)

nurul ~ pas nie, jue nak masukkan kismis & kurma plak...kisses utk raina juga :)

ummiaqeef said...

bagus²..kena pelbagaikan resepi baru si manja x jemu.. ;P

mamamarissa said...

zie ~ jgn dia demand sudah...puk kang :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails