Thursday, June 24, 2010

being a mama

...siapa yg tak suka...
...saat menjadi mama kan...
...bagi aku, ia terlalu indah...
...sehingga tak mampu...
...utk diungkap dgn kata2... ...masih teringat masa dulu..
...ketika aku masih dlm berpantang...
...aku kerap bangun di tengah malam...
...boleh dikatakan tiap2 malam ok...
...disebabkan bam2 yg suka berjaga...
...aduhai...
...dengan jahitan di perut yg masih sakit...
...aku gagahkan juga diri...
...sudahnya aku terus kuat...
...sampai ramai yg menegur...
...aku dah tak macam org yg berpantang...
...hello...
...bknnya aku tak berpantang ya...
...aku masih berpantang macam biasa...
...cuma aku perlu lebih pantas & cekap...
...menguruskan bam2...
...jadi aku nampak seperti org sihat...
...percaya atau tidak...
...seminggu jer aku lepaskan...
...bam2 kpd Umi aka my MIL...
...hari2 seterusnya aku uruskan dia sepenuhnya...
...sian kan...
...nasib anak yatim piatu...
...beginilah...
...takkan aku nak serahkan semua itu...
...kepada Umi sedangkan dia juga bekerja...
...masa nie aku berpantang di KB...
...dah tentu2 darling hubby kat sini...
...tapi itu dulu...
...sekarang bam2 dah dapat tidur yg normal...
...maksud aku tak berjaga di tengah2 malam...
...tipu ok...
...ada masa dia berjaga juga...
...masa aku sibuk dok tukar diapers...
...sedar2 dia dah tersenyum2 kat aku...
...aduhai...
...layankan jer...
...sampai mata aku terpejam2...
...dok bersembang dgn dia...
...hahaha!!!...
...penat tapi ia tetap indah...
...tapi aku perasan...
...sejak menjadi mama nie...
...aku semakin sensitif...
...jgn la bam2 menangis kuat2...
...tak pasal2 aku menangis sama...
...sampai usia 5 bln...
...tak pernah pun dia demam @ sakit...
...alhamdulillah...
...tapi ada satu malam tue...
...aku terjaga, lalu usap2 kepala dia...
...tiba2 terasa sgt panas...
...terus aku menangis tersedu2...
...ntah apa2 ntah aku nie...
...hahaha!!!!...
...bam2 nie macam2 ragam...
...tapi 5 bln...
...cukup utk aku belajar...
...lebih utk aku mengerti akan dirinya...
...alhamdulillah...
...semuanya semakin mudah...
...sayang budak demuk nie byk2...
...juga darling hubby, sayang kamu sgt2...
...muahsssss...

19 comments:

mummy_ayu said...

so sweet...true..pengalan jadi seorang ibu adalah pengalaman paling manis kan..so chumels la marissa

Baby Tiger said...

huhuhu bila la nak jadi mommy.. eh silap. kena cari daddy dulu. :P

Ibu Alia Kaiyisah said...

sweet. ternyata pengalaman mematangkan kita kan. sy selalu teringat saat mana sy nangis sbb Kaisya nangis takmo stop. Ms tu hari pertama sy balik ke rumah sendiri after berpantang. syahdu sangattt. tp la ni dah ok dah. hehe.

mamamarissa said...

ayu ~ mmg plg manis :)

anim ~ dah ada calon daddy ker??

raihan ~ sama la :D

atoyis said...

bam2 cute sgt


jom join kontestsaya sayang bapa saya

deena awanis said...

i baca entry u pun rasa sebak..apetah lagi kalo dah melalui sendiri nanti..

mamamarissa said...

atoyis ~ hi :)

deena ~ u akan rasa nanti...mmg tak terkata :)

smms said...

walau sepayah mana tuk menjaga anak tapi ia tetap indah di mata kita kan .. susah&senang anak kita lah yang paling cpt merasai nya kan ..
tapi jadi ibu kena kuat tanam itu dalam jiwa pasti kita senang hadapi suma ..

mamamarissa said...

smms ~ ya...setuju sgt :)

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

sweet...pengalamn 1st tima jadik ibu paling takleh lupa kan,teruja sangat

mamamarissa said...

cik yah ~ pengalaman pertama...tue yg teruja lebih tue :)

mama_auni said...

samela kak, iza pon mase berpantang dah mcam xberpantang sebab seme buat sendri...tu yg biler auni demam ke sakit ker, iza pon nanges sama..pastu hubby ckp iza cewek sgt padahal auni ok jek..tu lah naluri seorang ibu..

mamamarissa said...

iza ~ airmata...itulah kelemahan ibu kan...hanya senyuman anak yg mampu mengembalikan kekuatan kita kan :)

ann @ hatiberbunga said...

pglmn pertama spt ini sememangnya indah! tunggu la marissa dah bleh bercakap nanti. mesti lg sweet! hihi..

mamamarissa said...

ann ~ tue la...tak sabar nak tunggu saat tue :)

Fathiyah said...

out of topic
akak,ice room tu kat mana ye?
nmpk sgt menarik lah

mamamarissa said...

fathi ~ its ok dear...kat nilai square...sebelah shell, betul2 tepi jalan :)

Baby Tiger said...

err err errr

mamamarissa said...

anim ~ :P & :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails