Thursday, May 5, 2011

rindu :(


"saat Icha memanggilku mama...baru aku sedar
sebenarnya bukan mudah utk menjadi seorang ibu
dalam membesarkan anak, seringkali aku terfikir
mampukah aku menjadi ibu yg baik
dalam usia Icha sekarang, macam2 yg aku rasa
pada Allah selalu aku pohon
jadikanlah aku ibu yg baik
sebagaimana aku mahu anakku jadi yg berguna
bagi yg masih mempunyai ibu, kalian sgt bertuah
hargai mereka sebaik2nya
betapa besarnya budi dan kasih sayang mereka
memang tak berbanding dgn harta benda"


...kebelakangan ini...
...seringkali aku teringatkan emak...
...ya, sebenarnya...
...aku sgt rindu...
...:(...
...masih teringat masa aku...
...mengandungkan icha dulu...
...betapa aku idamkan masakan emak...
...bukan air liur jer menitis masa tue...
...air mata pun menitis sama...
...:(...
...sedih melalui saat mengandung tanpa emak...
...apatah lagi saat melahirkan & berpantang...
...hanya Tuhan tahu betapa sepi & kosongnya...
...perasaan aku masa tue...
...tiada siapa yg sudi berkongsi...
...rasa sakit & gembira yg sedang aku alami...
...percayalah, dua rasa itu bercampur2...
...sudahnya menjadi sedih...
...sgt sedih...
...sehingga tak mampu ku ungkap dgn kata2...
...ketahuilah, aku byk menangis...
...minggu pertama masa berpantang...
...sumpah, aku teringatkan emak...
...aku nak sgt emak...
...aku mahu emak ada dgn aku...
...aku rasa sakit sgt...
...aku tahu saat itu...
...hanya emak yg dpt fahami...
...dan kurangkan rasa sakitku...
...:(...
...aku tak salahkan kakak2ku...
...mereka punya kehidupan masing2...
...apatah lagi kawan2...
...mujur aku masih punya Umi...
...Umi tak jemu menjaga dan membantu...
...walaupun dalam diam aku byk memberontak...
...semuanya kerana aku bandingkan Umi dgn emak...
...sumpah, aku tak sengaja...
...semuanya didorong oleh rasa rindu & sedih yg teramat...
...aku sgt perlukan emak...
...sgt...
...:(...
...kasih Umi sgt mendalam...
...ya, aku sedar itu...
...hanya Umi, ibu yg aku punya saat ini...
...sumpah, aku sgt sayangkan Umi...
...sayang sgt...
...moga kasih sayang ini...
...berkekalan selamanya...
...:)...
...hari ke hari...
...aku semakin dapat menerima hakikat...
...biarpun pemergian emak...
...memberikan kesan yg mendalam padaku...
...namun aku redha...
...Allah masih sayangkan aku...
...sekurang2nya abah masih ada saat itu...
...dan bila sampai saat abah pula pergi...
...Dia kurniakan pula hadiah terhebat dalam perutku...
...betul, sebulan sebelum abah pergi...
...aku keguguran kali kedua...
...namun, sebulan setelah abah pergi...
...aku mengandung semula...
...lihatlah perancangan Dia...
...begitu rapi tersusun...
...dan tanpa aku sedari...
...disebalik kedukaan bertimpa2 yg Dia berikan...
...rupa2nya Dia mahu berikan...
...kegembiraan yg tak terhingga...
...syukur alhamdulillah...
...kehadiran Marissa mmg satu kurnia...
...dia ada utk aku peluk & cium...
...di saat aku rindukan emak...
...paling penting, dialah semangat yg kembali...
...dalam hidupku setelah semuanya hilang...
...semasa emak & abah pergi dulu...
...:)...
...sampai saat ini...
...emak tetap di tempat yg teratas...
...dlm hatiku...
...dtg la seribu ibu yg lain...
...mmg takkan dpt menandingi dia...
...ratu hatiku selamanya...
...dan moga dia terus tenang di sana...
...alfatihah...




4 comments:

nanonano said...

nape mendung je pg ni jue :(
setiap yg pergi pasti ade penggantinye kan?
semoga dgn kehadiran icha, dpt mengubat kesuyian hati jue tu :)

Al fatihah utk parents jue..

mamamarissa said...

na ~ ntah, padahal elok jer cuaca kat luar tue :)

~LIZA~ said...

:(

misskt said...

slm,,saya silent reader akak,,selalu follow akak punye blog,,entry aka kali ni buat saya menangis,,,semoga akak terus tabah menjalani kehidupan walaupun tanpa ibu tersayang....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails