Wednesday, April 27, 2011

sedih


...malam tadi...
...teresak2 aku menangis dgn hubby...
...semuanya sebab icha...
...lately, icha makin lasak...
...malah makin ganas...
...dan kami pula makin kurang sabar...
...biasanya, hubby la yg selalu jadi mangsa...
...sampai naik kesian ok...
...ye la, dgn tangan demuk2 icha tue...
...mahunya tak sakit bila kena tampar...
...tampar plak dtg sekali dgn pakej gigit...
...ish, sabar jer la...
...yg aku perasan...
...icha makin susah nak tido skrg nie...
...macam malam selagi tak cecah kul 12 - 1...
...selagi tue la dia tak nak tido...
...aihhhhhh, part nie la yg paling mencabar...
...kalo tak nak tido tue, dok diam tak pe la...
...ini tidak, dia sibuk nak ke sana-sini...
...end up jatuh, tersembam @ terhantuk...
...menangis jgn cakap la...
...silap2 jiran igt kami dera anak...
...of course la sebab sakit...
...bila dah menangis kuat2 tue, tahu2 muntah...
...tak pasal2 kena mandi tengah2 malam...
...then, bleh sambung lagi ke sana-sini...
...aishhhh, inilah yg wat kami tak sabar...
...dgn mengantuk, ditambah pula takut dia terjatuh lagi...
...sudahnya, naik juga tangan kami ke badan dia...
...eh! nanti nanti...
...bukanlah pukul ker apa...
...cuma kami ada puk & cubit dia...
...ala, part nie la yg wat kami sama2 menangis...
...especially bila tgk dia tido...
...sedih sgt...
...tak sepatutnya kami wat dia mcm tue...
...tapi itulah...
...bila kesabaran dah capai ke tahap paling minimum...
...aku mmg jenis yg kurang sabar...
...hubby plak mmg jenis yg sabar...
...tapi kes icha nie...
...mmg betul2 menguji kesabaran dia...
...kalo korang mcm mana???...
...mcm mana korang handle anak yg lasak???...
...any tips???...
...dan is it normal icha jadi mcm tue???...




walau selasak & senakal manapun icha
icha tetap buah hati mama&papa
mama&papa sayang byk2, sgt2 kat icha
*tears*



6 comments:

mummy_ayu said...

Ayu pun sedih baca entry Jue pagi nie... (bergenang la air mata) sbb leh paham..Ayu pun mcm tu..kalu puk2 Ian or Iris siang tu, bila diaorg tido..memang rasa bersalah..tapi niat nak mengajar je..bukan puk kuat pun..lagi2 dah
2 org anak nie..lagi la Jue..double chaos dear...bab tido lambat tu..penah alaminya..try kasi dia leka before tido tu ker..kasi Icha layan katun sambil minun susu ker..all the ebst tuk kita kaey.. :-)
apa pun..nie la pengalaman paling bermakna dlm membesarkan anak2...

Nurhayati said...

budak2 ni memang energetic.. skang memang tgh lasak.. kena sabar la melayan karenah anak. ni baru sorang.. nanti icha ada adik.. ha lagi la hihi..

sharEna said...

icha..icha..nape kamu nakal sgt skrg nie yayang? hari tu anT tgk kamu behave jer mcm anak anT si Naurah tue. ish ishh..

jue, naurah pon lately boleh tahan jugak lasaknya. tp masih control lagi la. cuma tang suke nak pukul org tu yg geram sket. kite ngan habi la selalu dia pok ngn tangan kat muka kami. ishh..sabokan jelah =.=

xtau la mcm mane nk soh slow down anak yg lasak nie. per kata bace surah ape tu ek utk lembutkan hati anak. lupe pulak T_T mase tgh tido bace surah tu, hembus kt ubun2 dia tiap2 malam. amalkan. after solat doa pd Allah anak ikut kata kita. Insyallah mujarah. surah alam nasyrah klu x silap jue. amalkan yer =)

nanonano said...

hehe adat la tu jue,
na namakan itu sbgai tindakan refleks,
xde niat pun nk mrh atau ajar berkasar ngn dia
tp xdpt nk kawal prasaan kite time tu
maybe sbb penat or ape,
lepas dah pukul, cpt2 syg blk, peluk cium, hehehe

mamashikin said...

erm..mcm sy pun sama tau..susah nk sabar..suka pukul anak gak wp bukan la pukul kuat..sb abang long tu aktif sgt..hilang sabar dah..tp bila lpas pukul kesian la pulak...nk menagis pun ada...tp betul la org tua cakap...anak ni, kalau dipukul-pukul nnti bertambah lasak...wp niat kita sekadar nk bg ingatan atau mngajar...pastu mcm kes anak sy abang long nih...dia dh berani pukul adik..sb ye la kan...kita pukul dia..dia pun tiru la..pukul adik plak...
tp kalau tak pukul takleh jugak..nnti naik kepala plak..tu la susah mendidik anak nih..bila pikir balik...mcm ni la kot mak mak kita dulu kan...

Tqa said...

According to eric ericson theory yang i belajar, icha skrang tengah go through second stage which is autonomy versus shame and doubt. Meaning that, pada peringkat ni, dia rase dia punye behaviour tuh milik dia. That's y dia eager untuk develop and discover macam-macam even though kena marah.

Peringkat ni, the way kita punish dia kena control la. Still, it;s good to punish them, so that, dia tau which behaviour is approved. Tapi, kalau terlebih punish, dia akan develop perasaan shame and doubt.

So, kena pandai2 lah handle. Besa lah budak kecik, tapi peringkat ni, parents are encouraged to talk to their child. Sebab bila kita cakap, selain develop dia punye vocab, dia akan lebih patuh later.

Good luck mama marissa, chumel! Biasa lah tuh, kadang2 ada konflik jugak, nak-nak time kita tengah penat kan. Chaiyok!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails