Monday, November 10, 2014

dari dapur akak : asam pedas jenahak



bahan2nya : 

ikan jenahak - 3 keping 
cili kering - 3 sudu makan
bawang merah - 2 ulas kecil
bawang putih - 2 ulas
asam keping - 1 keping besar
sedikit garam
sedikit serbuk perasa
air - 2 cawan 
serai - tiada
tomato - tiada
daun kesum - tiada  


cara2 memasaknya :

panaskan sedikit minyak dalam kuali/periuk
tumiskan bawang merah & bawang putih
yg telah ditumbuk lumat bersama cili kering 
tumis sehingga naik bau & pecah minyak
masukkan air bersama garam & serbuk perasa
setelah mendidih, masukkan pula ikan
agak2 ikan dah masak, tutupkan api
siappppp
makan dengan nasi putih panas2
fuhhhhhhhhhhh!!!!

 





akak nie, main tibai jer masak
ikutkan serai, tomato & daun kesum
tak de sebenarnya
tapi redha jer masak
asalkan ada rasa pedas & masam skitt
jadi laaaaaa
nasib laaaaaa menjadi ko
akak suka
hubby akak lagi suka
jadi, mengapa perlu sampai ke Melaka
utk makan asam pedas
euwww...statement 
iklan2 sangat!!!
hahaha!!!






3 comments:

eima said...

pekatnye cam sedap je ....

eima said...

pekatnye cam sedap je ....

Julia Abdul said...

eima ~ yg pekat la sedappppp :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails