Monday, September 19, 2011

maafkan mama, sayang :(



'maafkan mama sayang, mama bukanlah mama yg terbaik
tapi percayalah, demi sayang mama cuba jadi yg baik
hanya Allah tahu rasa kasih dan sayang ini
mmg tiada nilainya di dunia ini'




...aku tak tau nak mulakan mcm mana...
...tapi inilah yg terjadi on saturday hari tue...
...ku kira agak tragis la juga...
...mana taknya, tangan icha terseliuh ko!!!...
...nak dijadikan cerita...
...masa tue, kami baru balik dari open house...
...ala, jiran depan umah jer...
...tapi icha dah buat havoc...
...bila 'berjaya' tumpahkan air basuh tangan...
...masa tue mmg panas sgt...
...aku apalagi mmg panas la juga...
...sambil2 tunggu raihan + hubby + kaisya...
...kami berjanji utk ke open house sharena sama2...
...tapi sebelum tue aku ajak ann singgah umah...
...beraya la dulu...
...icha macam biasa, mmg tak reti diam...
...dalam aku dok sibuk nak hidang sphagetti...
...dia pun sibuk dok ambik nugget + hotdog...
...yg aku goreng utk kaisya...
...kalau dia makan, tak pe la juga...
...ini dikunyah, dibuang merata2...
...termasuk la atas seluar papa dia...
...since papa dah bising...
...dan icha masih tak stop ambik...
...aku apalagi...
...angkat dia tanpa sedar yg aku tertarik jari2 dia jer...
...eh! mcm mana ya???...
...ala, korang faham2 sendiri la...
...selalunya, ok jer...
...especially bila kami bergurau...
...tapi itulah, benda nak jadi kan??...
...bila aku letak dia atas riba hubby...
...terus icha menangis semahu-mahunya...
...aku yg ingatkan dia tak apa2...
...terus nak blah masuk bilik...
...tapi bila hubby jerit...
...'ma, tangan anak sakit'...
...aku berlari kepada dia...
...mmg icha masih menangis...
...makin kuat sambil tangannya menggeletar...
...Ya Allah, apa aku dah buat nie???...
...bila ku capai tangan icha...
...ternyata dia masih menggeletar...
...hancur luluh hati aku masa tue...
...airmata tak yah cakap la...
...dgn hubby yg membebel2 marah lagi...
...aduh!!! rasa diri aku melayang2...
...aku tak mampu nak fikir apa2...
...aku angkat icha masuk ke bilik...
...aku baringkan ke katil...
...terus aku peluk dia sekuat2nya...
...korang tau apa reaksi dia...
...dia balas pelukan aku...
...terus aku menangis semahu-mahunya...
*lap airmata jap*

...hubby yg baru masuk...
...dan masih membebel lagi...
...terus ajak aku ke klinik...
...masa nie, icha masih menangis...
...sambil tunjuk tangannya yg sakit...
...'kalau patah, mama tanggung la'...
...hubby terus kuar hidupkan enjin kete...
...aku menangis lagi...
...bila dia masuk, aku hulurkan icha pada dia...
...aku capai hp, terus call ann...
...mmg tak dapat nak attend ann & family...
...apatah lagi ke open house ena...
...dan birthday party umar, anak liza...
...terus aku campak hp ke dinding...
...bersepai ko!!!!...
...ambik icha + susu...
...terus masuk kete...
...dalam perjalanan, icha masih menangis...
...cuma ku pujuk dengan permainan laptop dia...
...adalah berhenti seminit-dua menangis...
...selebihnya dia menangis sambil tunjuk tangan cakap 'akit'...
...sampai merah2 muka dia masa tue...
...sian anak aku...
...rasa nak pukul kepala sendiri berkali2...
...aihhhhhhhh!!! cpt la sampai klinik...
...sampai klinik, hubby turun register...
...tau2 dia panggil & terus dapat jumpa doktor...
...icha dah tak menangis...
...tapi bila doktor pegang tangan dia...
...terus dia menangis balik...
...alahai, sian anak aku...
...doktor mengesahkan bukan patah...
...cuma mungkin terseliuh sikit...
...aku minta ubat tahan sakit + krim sapu...
...mujur on the way balik umah...
...icha tidur, lega aku...
...sampai umah, aku terus letak krim sapu tue...
...dia terjaga dan menangis...
...terus aku stop & pujuk dia...
...dia tido semula...
...dia terjaga jer, terus menangis...
...ye la, dia kan biasanya aktif...
...tapi bila tangan dah sakit, tak bleh nak wat apa...
...menangis jer la keje dia...
...manja tak yah cakap la, asyik melekat dgn aku...
...malam tue, hubby kuar tapau dinner...
...aku baring2 dgn icha sambil layan...
...konsert suara kami...
...sambil2 dia hisap susu, aku urut tangannya...
...dia merengek2 juga...
...aku stop jap, then aku urut lagi...
...sampai la tiba2 dia menangis kuat...
...aku terus stop & angkat dia...
...hubby balik & aku suruh dia makan dulu...
...then, masa aku makan...
...tiba2 icha bangun ikut ke dapur...
...dah tue, terus tak reti diam...
...tolak high chair dia ke sana-sini...
...aihhhhhh, dah tak sakit ke tangan tue???...
...ermmm, alhamdulillah...
...dah ok dah tangan dia...
...Allah jer tahu apa perasaan aku saat itu...
...rasa syukur, gembira, kesal & kecewa bercampur2...
...kalau la terjadi apa2 pada icha...
...ishhhhhh, takut sgt bila aku ingatkan semua tue...
...aku mmg careless dan tak sabar...
...kalau la aku layan dia...
...tak ikutkan sgt rasa panas masa tue...
...mesti tak jadi semua nie kan???...
...Allah dah berikan sedikit peringatan buat aku...
...cuma tinggal utk aku fikir saja...
*menangis*



p/s : sudahnya kepada jiran aku passkan sphagetti tue
dan utk Liza, sorry babe...I can't make it
kisses for Umar & Happy 1st Birthday cayang


6 comments:

Ann said...

sedih
dengar suara jue kat phone aritu pun dengan kita sekali susah hati
even tak pasti mcm mana icha
tp for sure sakit tu
takpe jadikan iktibar ye yang
semoga lepas ni kita sama2 jadi lebih sabar
:)


*rugila kita x dpt rasa spagethi air tgn jue. hahaha next time eh

nanonano said...

alahai saspen betul
naseb baik cedera ringan je,
itupun ksian icha nangis xhenti2,
mesti denyut2 je ek,
xpe lps ni beware yer jue,
& peringatan tuk na gak :)

mummy_ayu said...

ala siannya..memang cedih..Kak Ayu pun pernah jadi lebih kurang mcm nie.memang menyesal tak sudah & Rasa bersalah sesangat....
takpe la, bukan sengaja pun & tak terniat di hati kita nak cederakan anak2 ..nie jadi kan pengajaran ..ok dear..

Susie said...

ye la kadang2 kita ni mmg akan hilang sabar...saya pn pernah cam tu...ermmm...

sharEna said...

alahai...yelah dalam sebok2 gitu pastu anak buat hal..mmg la jue jd gitu. kite pon manusia biasa..

doa moga kite ni jd lebih sabar.

xpe jue, nk dtg rumah bile2 pon bole. bkn jauh sgt pon =)

rindu sgt kt icha. da lama x jumpe dia. nk pelok bdn dia yg sedap2 tu. huhu...

Vna Sandhu said...

oh dear!

nasib baik x serius & icha pun dah ok...it's ok beb kdg² kite hilang sabar jugak & lagipun, i'm sure u x sengaja

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails