Sunday, February 28, 2010

pengalaman itu

anak mama sayang,
melihat sayang tertido lena
tiba2 mama rasa terpanggil utk mengimbas
dan seterusnya berkongsi
pengalaman melahirkan sayang
140110 (Khamis)
check up di HPJ @ 2.00 pm
punyalah ramai patient hari nie
tak larat tul mama
tiba giliran mama
terus mama masuk ke bilik rawatan
papa pun sibuk nak ikut sekali
kebetulan sayang dah 38 minggu masa tue
dan mama pun dah rasa mild contraction
so, doktor kata anytime mama boleh melahirkan
then, doktor nak scan sayang
scan punya scan
doktor kata sayang mama nie besar
average 3.8 - 4.5 kg
terkejut mama & papa dibuatnya
terus doktor yg periksa mama panggil doktor pakar
doktor pakar terus suggest utk czer esok
seriously mama tergamam & terkejut
mama kena admit terus di HPJ hari nie
puas mama minta utk dtg esok
tapi doktor tak benarkan
luckily hospital bag mmg dah ready dlm kete
so, selesai daftar wad terus naik ke 2A
kebetulan makcik papa bertugas masa tue
lega skitt mama
terus dia bagi baju pink
mama tukar & terus baring di katil
then, dia dtg nak check BP & buat CTG
disebabkan masih terkejut
BP mama naik tinggi
CTG pun kurang cantik
sebab mama ada rasa mild contraction
papa turun ke kete utk ambil bag
then, papa teman mama sampai malam
tiba masa makan
mama jamah sikit jer
puas kakak kat katil sebelah nasihat mama
'makan dik, kul 12 tgh mlm nanti dah start puasa'
apakan daya mama tak de selera
kul 7 mlm lagi mama dah start puasa
sabar jer la
pas maghrib, papa pun balik
tinggal mama sorang2
lagi la mama sedih
cuba utk tido
tapi tak boleh
papa call
tak cukup sms plak
sampai doktor pakar rounding
'u looked stress julia, esok u nak czer.
u tak boleh tido ya, u nak i bagi ubat tido ke?'
'no. i'm ok, i nak tido la nie'
luckily mama mmg terus tido masa tue
150110 (Jumaat - hari kelahiran)
seawal 5.00 pagi lagi mama sudah terjaga
terus mama capai hp
dan sms boss
mengatakan mama sudah di HPJ
dia reply dgn doa semoga mama & sayang selamat
sebak mama dibuatnya
mama termenung dan terus termenung
sedar2 nurse dtg suruh mandi
dan menghulur baju utk ke OT
'cpt mandi dik, bila2 masa jer OT akan call'
bingkas mama sms papa
'sayang, org akan ditolak ke OT bila2 masa jer
tapi org nak jumpa sayang dulu :('
selesai mandi
mama terus minta kakak di katil depan
pakaikan baju tadi
dgr2 nurse dah tolak troli ke katil mama
dah tiba masa mama ke OT
mama terus pass hp pada kakak tadi
Tuhan jer tahu rasa mama masa tue
dgn ketiadaan papa lagi
sampai di OT
terus menggigil kesejukan
mujur ada yg dtg menambah selimut pada mama
kemudian, doktor pula dtg pada mama
menerangkan kepada mama mengenai ubat bius
akhirnya mama setuju
utk menerima bius separuh badan
dah sign semua
dia terus mahu tolak mama
tapi tiba2 mama terpandangkan papa
'doktor, saya nak jumpa suami saya sekejap'
terus airmata mama menitis
papa dtg dekat mama
mama salam tangan papa
dan minta maaf byk2
mmg sedih sgt masa nie
mcm2 yg mama fikir
tapi satu jer yg wat mama kuat
mama tak sabar nak jumpa sayang
tak lama tue terus mama
ditolak masuk ke bilik no. 8
sampai dalam tue
lagi la mama sejuk
doktor2 & nurse2 punya la ramai
meriah tul
diaorg mula borak2 dgn mama
mungkin nak menenangkan mama
ada yg bertanya 'ini first time operate ker?'
mama angguk jer
tapi tak lama pas tue
diaorg terus alih lampu2 besar atas mama
terus mama teringat kata2 kakak kat wad tadi
'kalau julia berani, tgk la kat lampu2 besar kat atas julia
mmg nampak diaorg belah perut kita'
nampaknya tak berpeluang la mama nak tgk
beranganlah...jgn harap mama akan tgk
pengsan mama agaknya
dlm hati, mama rasa lega sgt
at least, mata mama tak gatal nanti
nak try tgk2...eeeeeeee
pas tue, diaorg suruh mama bangun
dan membongkok sambil peluk bantal
apalagi dah tentu2 nak bius kan
masuk jer ubat bius tue
terus punggung mama terangkat
punya la sakit, mcm terkena renjatan elektrik
secara automatik mama terus peluk
si pemberi bantal yg sdg memegang bantal
'mmg sakit dik'
luckily dia balas pelukan mama
rasa comfort sikit
comfort ker???
rasa nak tercabut punggung mama adalah
pas tue, diaorg baringkan mama semula
maka bermulalah perjuangan mereka
perjuangan mereka ker perjuangan mama???
ntah la
yg penting, separuh badan mama
dah tak rasa apa2
'kita mula skrg ya julia'
mama hanya menganggukkan kepala
masa tue
walaupun mama sedar
mama tetap nak wat2 tido
mama malas nak dgr bunyi2
pisau, gunting & alatan2 diaorg tue
sgt mengerikan ok
dalam mama dok pejam mata tue
diaorg sibuk ajak mama berborak
takut mama pengsan la tue
mama takkan wat2 pengsan
mama kan nak jumpa anak mama kan
tau2 jer bunyi cam air berdesir
pas tue, sibuk diaorg tolak perut mama
rupa2nya anak mama dah nak keluar
agak sukar utk diaorg keluarkan sayang mula2 tue
mama dgr doktor2 yg comel tadi dok termengah2
nak tarik kuar sayang dari perut mama
setelah puas menolak perut mama
dan baca apa yg patut
akhirnya tepat 10.02 pagi
sayang mama nie kuar juga
'uwaaaaa...uwaaaaaa...uwaaaaaaaa'
sgt kuat ok
terkejut mama dibuatnya
tak lama pas tue, nurse dtg bawa sayang
dekat pada mama
bising dengar diaorg kata
'macam mama dia la'
terus mama buka mata
dia tunjukkan yg bawah tue dulu
kemudian barulah dekatkan sayang pada mama
mama cium sayang wat pertama kali
sayang wangi sgt
punyalah happy
sampai mama terlupa nak menangis
hehehe!!!
tak pe, sebab papa dah menangis sekali utk mama
papa kata kat mama
papa rasa sebak sgt masa azan & qamatkan sayang
sampai menitis airmata papa
:)
settle dgn jahit semua
mama terus ditolak semula ke wad
masa tue dah kul 12.00 tgh
mama masih tak bleh makan
kena tgu 6 jam lagi
rasa sakit dah mula terasa
dgn tak bleh bergerak
dgn salur kencing yg terpasang
aduhhhhh!!!
pas tue, nurse kat wad
bawa sayang kat mama & papa
katanya sayang kena gi NICU
sebab hypo @ gula rendah
aduhhhh!!!
lagi sakit mama rasa
semuanya sebab mama
kalau mama makan elok2 semalam
mesti sayang tak jadi macam nie kan
sedih tul mama masa nak lepaskan sayang masa tue
sempat juga mama cium pipi sayang yg montel
:(
tak lama lepas tue
papa kuar gi semayang jumaat
tinggallah mama kesakitan sorang2
sgt sakit ok
so, bila nurse offer ubat tahan sakit
terus mama angguk
tapi kena cucuk kat punggung la plak
sedangkan nak bergerak pun tak bleh
luckily nurse itu sgt memahami
dia cucuk setakat yg mama mampu gerak jer
sms papa
rupanya papa kat KLIA
tgh tgu Tok Umi sayang dari Kota Bharu
ptg itu
mama terus dpt pelukan & ciuman tahniah dari Tok Umi
Tok Umi nak temankan mama malam tue
tapi mama kata tak payahlah
lagipun bukannya sayang ada dgn mama
lainlah sayang ada dgn mama
mesti mama perlukan Tok Umi
so, malam tue Tok Umi balik dgn papa
selepas suapkan bubur kat mama
selera masih tak de
disebabkan terlalu penat & sakit
mama tertido awal malam tue
tapi tersedar bila terdengar
ada suara baby di sebelah katil mama
terus menitis airmata mama
mama teringatkan sayang sgt2
Tuhan saja yg tahu
apa yg mama rasa saat tue
:(
160110 (Sabtu)
mama terjaga awal hari nie
mama terlalu rindukan sayang
tgh malam tadi lagi
mama dah minta nurse
tanggalkan salur kencing nie
mama tak suka
sgt ngilu & pedih ok
sudahnya sampai seminggu
mama rasa tak selesa nak kencing tau
menciiiiiiii!!!
lagipun, mama nak cpt2 bangun
mama nak gi jenguk sayang
tapi pagi nie baru diaorg tanggalkan
dan salinkan kain mama
'nanti kakak ajar cara nak bangun ya'
tanpa tunggu diaorg
mama terus berusaha utk bangun sendiri
Ya Allah
mmg sakit
teramat sakit
tapi sikit pun tak menitis airmata mama
semuanya sebab sayang
akhirnya mama berjaya bangun
dan terus duduk di kerusi
masa nie terasa diri seperti robot
pergerakan terasa keras
aduhhhhhh!!!
mmg sgt tidak selesa
mama sms papa
minta dtg ke hospital pagi nie
mama nak jenguk sayang
mama nak breastfeeding sayang
actually, dari malam tadi lagi
mama dah terasa ketul2 di breast mama
nurse kata kena pump @ tuam
takut mengeras & demam
lagi sakit
tapi mama nak pump @ tuam mcm mana
nak bergerak pun tak boleh
tapi papa kata hanya boleh jenguk sayang
masa waktu melawat
menitis lagi airmata mama
tak sabar mama nak tunggu tengahari
tepat kul 12.00 tghari
papa & Tok Umi pun sampai
mama cepat2 ajak papa jenguk sayang
tapi Tok Umi suruh mama makan dulu
kebetulan Tok Umi ada panggangkan
ikan haruan utk mama
so, mama cpt2 makan dan
terus suruh papa sorong mama ke NICU
sampai sana
mama menangis lagi bila melihat sayang
byk kesan2 cucukan kat kaki sayang
wayar2 pun byk jugak
sian sayang mama
mama minta utk breastfeeding sayang
tapi doktor & nurse kat situ tak benarkan
diaorg minta mama pump jer
sedih kan
mama tak dapat nak bagi kolustrum mama pada sayang
balik ke wad
mama terus mencari breast pump
tapi setitis dua jer yg keluar
mama cuba utk tuam pula
tapi masih sama
mama menangis lagi
:(
malam itu mama tido bertemankan
baju pertama yg sayang pakai selepas lahir
sangat wangi
rindunya mama nak cium pipi montel sayang
:(
170110 (Ahad)
doktor2 rounding pagi nie
dan mama dibenarkan pulang
tapi mama tak happy pun
sebab sayang tak dapat pulang sama
doktor sahkan sayang terkena jaundis plak
aduhhhh!!!
mama menangis lagi
sampai rumah pun mama tak happy
mama asyik teringatkan sayang
makan tak boleh
tido pun tak lena
:(
180110 (Isnin)
hari nie pagi2 lagi
mama dah ajak papa gi HPJ
mama tak sabar2 nak tengok sayang
since awal lagi, papa ajak singgah alamanda
dgn berkain batik mama gi alamanda
hari keempat berpantang
mama sudah ke shopping complex ok
mmg mama sgt kuat
berjalan pun dah tak bongkok2
bergerak pun dah sekeras mula2 dulu
semuanya sebab sayang
di alamanda
mama sempat shopping baju sayang
di butik lovely lace
comel sgt sayang pakai
masa majlis cukur jambul hari tue
tgk2 jam dah dkt kul 12 tghari
cpt2 mama ajak papa ke HPJ
sampai sana
doktor mengesahkan sayang dah ok
cuma jaundis masih ada
dan yg paling mama happy
sebab sayang boleh pulang ke rumah
if mama dah boleh breastfeeding sayang
terus mama angkat sayang ke bilik susuan
dgn pantas sayang terus mencapai puting mama
sian sayang mama nie
tapi mama sedih sgt
sebab mama hanya dapat breastfeeding sayang
tak sampai sebulan
macam2 dah mama makan
tapi susu badan mama tetap tak banyak
sedih mmg sedih
tapi nak wat cam ner
susu formula pun susu formula la
janji anak mama sihat kan
settle dgn urusan discaj
kami terus pulang ke rumah
ya
kami sgt happy
:)
ptg tue, jiran2 terus datang melawat
sabar jer la
:D
280210 (Ahad)
hari ini
sengaja mama pilih hari ini
sebab hari ini hari terakhir mama berpantang
walaupun agak sukar di permulaan
namun segalanya berjalan lancar sehingga ke hari ini
alhamdulillah & mama syukur sgt
dan org yg paling berjasa
sudah tentu la Tok Umi
hampir sebulan gak Tok Umi jaga mama & sayang
sayang Tok Umi byk2
dan pengalaman nie
walaupun menyakitkan, ia tetap indah dgn caranya sendiri
dan tak mungkin dapat mama lupakan seumur hidup ini
dan yg terakhirnya
puteri mama Mia Marissa, jadi anak yg baik ya sayang
mama sayang sgt2 anak mama nie
:)

16 comments:

shinnaz said...

kak jue...sedih sangat bila kak jua lahirkan marissa. menagis tau...taku pun ada..macam tak mampu and takut menjerit 1 hosp jer nanti..uwaaaa...takotnyer......mak kita ckp onbce dah lahir baby tu...sakit dah tak rase dah..sbb puas n lega tgk anak sendiri..hehehe...

ape pun congrats..:P


p/s: part paling syiook...pantang pun nk pegi shopping complex..hehehehe...

mamamarissa said...

tu la dik...sakit mmg sakit, tapi berbaloi2 :)

sabar ya...ada la rezeki shinnaz & haizi nanti ya...utk sementara tue, enjoy ur moment berdua...dah ada anak nanti, mmg tak dapek dah :)

miloicekaw1119 said...

pengalamn..
memg akan menjadi satu kenagan..
saya dah tgk ibu melahirkan ank secara czer life dpan mata saya..
jadi, saya tau mcam mana akak rase..
secara normal pun penah saya lihat..

akiss ferrero. said...

kak jue, sedih. bergenang air mata.

=)

doakan marissa jd anak yg baik, solehah, and also satu family la, sy doakan yg baik2.

dah abis pantang yeaa

Anonymous said...

bergenang air mata ai.. aiyo, pepagi layan cerita jue.. tapi mel setuju sangat, walaupun sakit hasilnya memang berbaloi²..

- Mrs. Hakim -

NURUL said...

dah abis pantang ye julia. kalu baca pengalamn jue nie nurul rasa better bersalin normal kan sbb sakit time nak kuarkan anak jer pastu dah boleh jalan laju2. nurul hari kedua bersalinkan raina dah rasa mcm dah baik sgt dh.

nurul suka lah marissa sgt bam bam w/pun di lahirkan dkt 4kg tp seronok kan dpt baby yg cpt membesar. bila nak jumpa marissa ni ye

mamamarissa said...

miloicekaw ~ nurse ker dik???
akiss ~ yeay dah abis pantang...thanks dik :)
mel ~ jue doa moga ada rezeki utk mel & hubby pas nie :)
nurul ~ nanti kita jumpa ya...bleh raina & marissa jumpa :)

farah fatihah said...

waaa..dah habis pantang, bestnyaa!
marissa makin comel!

**sHiKinn** said...

sy pun sy ngn mamamariesa..sakit sgt after operation tu..skrg peknan anak second, perasaan takut membuak2..

mummy_ayu said...

sedihnya baca cerita jue..teringat masa ayu lahirkan Ian dulu..caesar gak..1st time jugak ..apa pun congrate coz dah berjaya laluinya..macam tak percaya kan kiter laluinya

SugarSpices said...

uikss..ngerinya..tapi bila la nak merasa saat itu kan...

Filla ~ Kasih Aleeya said...

alamak.. sedih lah jue... huhu.. seram plak aku nak beranak.. padahal no.2 hahahah... neway marissa muka sebijik macam mama dia!!!!

buxx_szmania said...

kak ju..hye..1st time comment kak ju...
mnitis air mata baca...even saya x berkawin lg...teringat mama sya yg dlu buat caeser mse lahirkan sya...
terasa kesakitan tu...

Liyanaroxx said...

kak jue...SPEECHLESS....touching entry nih...=( get well soon sis & kalo boley TERINGIN sgt nak jumpa marissa...=)

nifalnin... said...

tumpang lalu yer...

sedih bc n3 nih.. teringt plak ms kite kena c-sect dulu... and teringat plak ms bb kite kena duk NICU...

sLuMbeRsUdEy said...

kak jue. nak bagi komen panjang lebar ni (wah lebar ke)

1- saye pon gune 'orang' utk ganti name diri. sweet kan gune'orang' tu. ehehe

2- berat saye mase lahir 3.8kg cam marissa. tapi marissa berat sket.

3- saye tau nape marissa comel, sbb mama die comel sgt.. suke tgk

4- tiap kali bace entry akak mesti senyum sorang2.

5- entry yg ni wat saye takut n ngilu di situ. haha.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails